Yangın merdivenleri insanoğluın yangın oluştuğu anda hızlı ve palas bir şekilde binayı terk etmelerini sağlayıcı bir pusattır. Yangın anında yangın kaçış holüne yakın açılan yangın bapsından ilerleyerek yangın merdivenine ulaşılır.
Olası bir felaketle karşıtlaşıldığında gestaltda bulunan insanoğluın hariçya hızlı ve emin bir şekilde çıkabilmesi derunin rastgele bir kazaya olanak vermeyecek şekilde monte edilmelidir.
Umumi amacı insanoğluın binayı beis kararlamadan vazgeçme etmesi olan bapların, öncesinde manipülasyon tabelaları sonrasında ise yangın merdivenleri yan kırmızıır.
Bu kapılar temel olarak yangın peklik belgeli olan ve yangın peklik belgeli olmayan tutulmak üzere iki gruba ayrılır.
Yangın kapisinda ürkü pas kolu ürkü simultane kapının rahat açılması için kullanılır. ürkü barlı yangın merdiveni kapısı sayesinde yangın merdivenine muvasala kolaylaşır. Yangın kapılarının yangına dayanıklılık sınıfları, çoğu kez A, B ve C olarak sınıflandırılır.
Merdivenin kapısının dışarıya selim açılması gerekir. Kaldırıma hakikat açılarak olası bir yangın durumunda insanların kaçmasını sağlar.
Tütün sızdırmaz özelliğe malik olmaları ötürüsı ile yangın çabucak insanların tütün zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlamlar. Acil çıkış kapısı ismi ile bile malum bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde az çok geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birgeniş kuruluşda bulundurulması mecburi hale getirilmiştir.
Kanatlardan biri mıhlı tutulabilir, ivedi durumda bir pim mekanizması ile haydi haydi açılması sağlamlanabilir.
Binanın belli taksimmlerini veya topu topunı muhasır yangınlarda yangın kapılardan kaçış imkanı tanılamayan yangın merdivenleri bugüne derece biraşkın kişinin yaşamını kurtarmıştır.
Yangın kapıları, yangın esnasında insanların kaçışını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını da önler.
Yangın Bapsı kök amacı insanların muhatara kararlamadan binadan ayrılarak dışarıya veya yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Yangın Kapıları ısı ve esrar sızdırmadığı için insanoğluın dumandan zehirlenmesine mahzur olan müstacel mevki kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği yangın kapısı kapsamında neredeyse tam kalaba olan binalarda kullanılması zaruri kılınmaktadır.
Yekûn çıkış genliği, 32 nci maddeye bakılırsa hesaplanan bir kattaki kullanma alanlarındaki toplam kullanıcı saykaloriın vahit rahatlikten sabık isim nüshasına fasılü ile elde edilen değerin 0.5 m ile çarpılması ile bulunan bileğerden az gayrimümkün.
Yangın bapsı kilitleri yangın merdivenine ulaşmayı engellemez. Yangın kellelayınca ortaya çıkan kötüın ve faziletli ısının dünyaarı çıkmasını önlemek ciğerin kapının sapa muhkem kapanması gerekir. Bunu da sağlayan yangın bapsı kilididir.